Selittämätön puruarkuus hampaissa

Vaikka otsikkona onkin ”selittämätön puruarkuus”, sille usein löytyy selitys hampaan hiushalkeamista. Selittämättömiltä ne joskus saattavat tuntua siksi, että niitä on miltei mahdotonta nähdä hammasröntgenissä, eikä niitä myöskään usein näe päältä päin katsomalla. Tällaisia hampaan sisäisiä halkeamia sopii epäillä, mikäli hammas on joltain suunnalta selvästi koputusarka tai purutestissä puruarka, mutta röntgenkuvissa ei ole havaittavissa mitään tavallisuudesta poikkeavaa.

Miksi amalgaamitäytteiden yhteydessä esiintyy näitä ongelmia?

Amalgaami itsessään on hyvin kestävä täyte, joka ei kuitenkaan liimaudu omaan hampaaseen kuten muovitäyte tai muovisementillä liimattu keraaminen- tai kultatäyte. Tällöin amalgaamin yhteydessä varsinkin leukojen sivuliikkeissä korottavat poskihampaat ovat alttiita halkeilemaan.

Narskuttelu lisää riskiä

Jos potilas vielä narskuttelee yöt hampaitaan, on riski halkeiluille erittäin suuri. Siksi riittävän varhaisessa vaiheessa tehty purentakisko voi paitsi estää hampaiden kulumisen, niin myös estää hampaita halkeilemasta.

Mitä halkeamahampaalle voi tehdä?

Jos halkeama on pieni, riittää hampaan hionta ja uudelleen paikkaus. Tällä pyritään estämään hampaan halkeaminen lisää. Jos halkeama ulottuu jo liian lähelle hammasydintä, täytyy tällöin tehdä hampaan juurihoito. Joskus halkeama on edennyt niin pitkälle, että hammas käytännössä on kahtena kappaleena pohjia myöten. Silloin hammas joudutaan poistamaan.

Keraamiset ja kultatäytteet kestävät parhaiten

Nykyään hampaita paikataan jo harvemmin amalgaamilla, joten tämän tyyppiset vaivatkin todennäköisesti vähenevät. Tavallinen muovitäytekin voi olla huono, jos muovitäyte vain on passiivisesti kiinni hampaassa. Parhaiten muovisaumat kestävät keraamisissa ja kultatäytteissä, koska nämä materiaalit eivät anna periksi purennassa.

Halkeamien ennaltaehkäisy

Parasta ennaltaehkäisyä halkeamien varalta on purentapaineen mahdollisimman tasainen jakautuminen hampaistossa, terveet hammastäytteet, purentakiskon käyttö hampaiden narkuttelutapauksissa ja tarvittaessa purennan hionta niin, että sivuliikkeissä korottavat hammasharjanteet tasoitetaan.

Selittämätön puruarkuus hampaissa