Hampaita vihloo – onko minulla reikä hampaassa?

Vastaus on, että yleensä ei.  Hampaiden vihlominen johtuu yleisimmin vetäytyneistä ikenistä.  Hampaan juuripinta paljastuu. Yleensä näin käy liian voimallisen harjaamisen seurauksena.

Mikä aiheuttaa vihlomisen?

Hampaan kruunualueella on kiille suojaamassa herkkää hammasluuta. Juuripinnalta taas kiille puuttuu, mikä altistaa hampaan kemiallisille tai mekaanisille ärsykkeille ja myös lämpötilan vaihteluille.

Hampaassa on ikäänkuin hyvin pieniä putkia hampaan pinnalta juureen ja hermoon asti.  Normaalisti nämä pienet putket tukkeutuvat mineraaleista, jolloin hampaan ärsytys on vähäistä. Toisinaan taas putkien päät voivat avautua esim. happamia ruoka-aineita nauttiessa, jolloin hampaat voivat tuntua hyvinkin vihlovilta.

Happamat marjat ja fluoriliuksella purskuttelu

Hampaiden vihlominen tuntuukin olevan erittäin yleistä syksyn marja- ja omenasadon kypsyttyä. Paras lääke vihlomiseen kotikonstein on hankkia fluoriliuosta ja purskutella sillä etenkin heti happaman ruoka-aineen nauttimisen jälkeen, jolloin juuripinnalta liunneet mineraalit korvautuvat tehokkasti fluorilla. Säännöllisesti fluoria käyttämällä hampaan haponkestävyys on tutkitusti parhaimmillaan.

Harjaaminen ja fluori

Harjaamista tulee välttää heti happoärsytyksen jälkeen, koska kiille ja juuripinnat ovat hetkellisesti pehmenneet ja saattavat näin kulua lisää. Liian kovalla harjalla harjanneilla saattaakin ilmetä hyvin pahoja kulumia ienrajoissa, ikenet vetäytyvät. Tosin tähän ienrajojen kulumiseen vaikuttaa myös hampaiden narskuttelu, jolloin kiille lohkeilee myös ienrajoista.  Akuuteissa tilanteissa hammaslääkäri voi auttaa levittämällä ienrajoihin esim. fluorilakkaa. Jos hampaan juuri on kulunut paljon, voi toisinaan olla aiheellista suojata ko. alue joko muovi- tai lasi-ionomeeritäytteellä.

Sähköhammasharja

Parasta ennaltaehkäisyä on kuitenkin muistaa, että hampaiden harjaaminen ei ole voimalaji.  Käsiharjalla harjatessa tulee herkästi harjattua ” sahaamalla ” mikä pian syö ienkudosta pois juuripinnan päältä. Siksi onkin nykyään parempi vaihtoehto harjata sähköharjalla, joissa yleensä on varsin pehmeitä harjoja ja joiden harjaustekniikkaan ei kuulu ” sahaus ” vaan rauhallinen eteneminen järjestelmällisesti ienrajoissa antaen harjan tehdä varsinaisen työn.

Hampaita vihloo – onko minulla reikä hampaassa?