Hammashoitopelko

Ensisijaisesti otamme pelkäävät potilaat huomioon keskustelemalla sekä ennen hoitoa että erityisesti hoidon aikana. Kerromme aina, miltä jokin asia suussa tuntuu, ennen kuin aloitamme. Pidämme runsaasti taukoja. Kerrothan meille, mikäli pelkosi kohdistuu johonkin tiettyyn asiaan tai toimenpiteeseen. Tarvittaessa saat meiltä myös rauhoittavan esilääkkeen. Lisäksi lähete nukutushammashoitoon on mahdollinen, mikäli muilla keinoilla hoitoa ei voida toteuttaa.

Hammashoito- tai hammaslääkäripelko voi johtua monesta tekijästä. Huonot aikaisemmat hammashoitokokemukset voivat olla pelon taustalla ja lykätä hoitoon hakeutumista useiksi vuosiksi. Tällöin monet suun vaivat ehtivät pahentua ja voi olla välttämätöntä hakeutua esimerkiksi päivystykseen, mistä saattaa seurata jälleen uusi huono hoitokokemus. Kierre on valmis.

Pelko tai epätietoisuus jostakin toimenpiteestä, kuten hampaan poistosta tai juurihoidosta, voi myös johtaa hammaslääkäripelkoon ja käyntien välttämiseen. Kaikki omassa suussa ja erityisesti hampaissa tehtävät toimenpiteet tuntuvat ja kuulostavat usein todellista voimakkaammilta. Hampaan paikkaukseen liittyvät melko voimakkaat äänet ja tärinä, hampaan poistoon taas paineen ja väännön tuntu, mitkä voivat tehdä näistä toimenpiteistä epämiellyttäviä. Ennen toimenpidettä ja erityisesti sen aikana kerromme aina, mitä tuntemuksia on odotettavissa. Tämä lisää turvallisuuden tunnetta, kun yllättäviä tuntemuksia ei tule. Lisäksi keskustelemme aina ennen hoitoa hoitosuunnitelmasta ja eri hoitovaihtoehdoista. Pääset aina vaikuttamaan omaan hoitoosi ja päättämään lopulta itse, tehdäänkö jokin toimenpide vai ei.

Yleinen piikkikammo voi olla yksi tekijä hammashoitopelon taustalla. Suu on herkkä alue, ja puuduttaminen voi tuntua kivuliaalta sekä pistoksen, että puudutusaineen aiheuttaman paineen vuoksi. Pistoksen tuntua voidaan vähentää käyttämällä pintapuudutusta ennen varsinaista puudutusta. Puudutusaineen aiheuttamaa paineen tuntua taas voidaan vähentää laittamalla puudutusainetta erityisen hitaasti. Mikäli puuduttamisesta on aiempia huonoja kokemuksia, sitä on voinut alkaa vältellä. Tämä on voinut johtaa voimakkaisiinkin kipukokemuksiin esimerkiksi aivan tavallisen paikkauksen yhteydessä.

Vastaanotollamme hoito voidaan tarvittaessa toteuttaa vähintään puoli-istuvassa asennossa. Tällöin hengitysvaikeudet ja tukehtumisen tunne, joita makaava asento aiheuttaa, poistuvat. Kokenut hammashoitaja pitää huolen, että veden määrä suussa pysyy mahdollisimman pienenä, kuitenkin nielua imurilla ärsyttämättä.

Me Ykköshampaassa sitoudumme huomiomaan hammashoitoon liittyvät pelkosi.

Hammashoitopelko